Her kommer en brannfakkel i en allerede opphetet diskusjon. Den evige kampen mellom fotgjengere, syklister og bilister. Vel, fotgjengeren er nesten utelatt. For «krigen» er hovedsaklig mellom syklister og bilister. For det er så utrolig mange faktorer som spiller inn. Og argumentene er gode – på begges sider.

Å sykle er en god form for trening. Ingen tvil om det. Jeg forstår at de som sykler ønsker å holde et visst tempo når de trener. Mange av de har sykler som ser ut til å være laget for høy fart med tynne dekk og nett ramme. At de sykler langs landeveien i høy hastighet plager meg ikke i det heletatt. Jeg synes også det er fint å se folk velger sykkelen til jobben enn å kjøre bil selv om det ikke er i treningsformål.

De som trener holder et høyt tempo og velger selvfølgelig ikke fortauene eller gang og sykkelstiene. Der er det fotgjengere, turister, folk som lufter hunden, barn og sakte syklende syklister. Alle de er jo i veien for «temporytterne» og det er naturlig at syklisten velger veien. Men hvorfor må de da sykle på veiene i byen og i boligstrøk? Dette er de samme menneskene som setter seg i bilen for å reise flere timer for å gå på ski om vinteren. Hvorfor kan de ikke ta bilen, reise til et litt mer øde sted og sykle på landeveien. Hvorfor kan de ikke sykler på en riksvei hvor det ikke er gang og sykkelsti, ei heller fotgjengere, barn eller hunder? Et sted hvor bilistene kan holde 1,5 meters avstand når de kjører forbi. Og hvorfor må dere sykler 2 – 3 i bredden når dere sykler flere sammen?

Men det er ikke mosjonistene som er de værste. Det er de syklister som i morgenrushet sykler i «søndagstempo», uten hjelm, i sine tweedjakker, stresskofferten bindt fast på bagasjebrettet og morgenavisa under armen. De som vingler ute i veien der bilistene ikke kan kjøre trygt forbi. De som tror de kan sykle i veien når de skal rett frem, men forventer å bli ansett som fotgjengere når de skal krysse veien for da vingler de inn på fotgjengerfeltet og svinger rett foran biler. Jeg har sett disse sykle med avisa åpnet eller med kaffekoppen i hånda. Hvorfor kan de ikke vingle sykle på gangfeltet?

Så er det bilistene da. De slemme bilistene som ikke vil kjøre i 25 Km/t i 60-sonen. De som gasser på, kaster bananskall og sigarettsneiper og som spyler spyleveske på syklistene. Dere få som mediene elsker å skrive om. Skjerp dere! Bilistene er den tapende part her. Nettopp fordi media elsker å skrive om værstingene men glemmer at de fleste er tolerange og forsiktige ovenfor uvørne syklister. Når en bilist er uheldig og skader en uforsiktig syklist så mister bilisten retten til å føre bil. Og havner da nederst på rangstigen – som fotgjenger.

Så hvor ender dette? Det vet jeg ikke, men jeg hadde helst sett at enkelte syklister gjorde noen andre valg angående hvor de velger å rulle sykkeldekkene sine. Og at de som lager veier bør gjøre rom for både bilister, syklister og fotgjengere.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s