Er det arbeidsdag onsdag i påsken?

Er onsdag i påskeuken en vanlig arbeidsdag? Dette er et evig tilbakevendende spørsmål med like mange svar som antall som spør. Svaret er litt avhengig av hvilken arbeidstid du normalt ville hatt på en onsdag. Det er en rekke uskrevne regler som en del arbeidstakere og arbeidsgivere følger. Enkelte bedrifter operere med egne regler, men innenfor loven.

Det er blitt mer og mer vanlig at man korter ned arbeidstiden denne dagen. Selv om det egentlig er en vanlig arbeidsdag. Enkelte bedrifter operere med at man jobber f.eks. frem til 12:00 (eller andre klokkeslett) men får lønn for en full arbeidsdag. Så egentlig bør du sjekke din egen tariff og arbeidsvilkår/arbeidsavtale.

Arbeidstid

Men jeg skal, med loven i hånd, gi deg svaret en gang for alle: I arbeidsmiljøloven §10-10 står det:

Arbeidsmiljølovens bestemmelse om søn- og helgedag begrenser også adgangen til å arbeide dagen før en søn- eller helgedag. Bestemmelsen fast­setter at det skal være arbeidsfri fra kl. 18.00 dagen før en søn- eller helgedag og til kl. 22.00 dagen før neste virkedag. Jul-, påske- og pinseaften skal arbeidsfri starte kl. 15.00

Det vil si at onsdag midt i påskeuken er en vanlig arbeidsdag før helligdag.

Butikker og utsalgsteder

I følge helligdagsfredloven skal faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere, holde stengt på helligdager. Påskeaften skal de stenge kl 1600. I lovens §5 er det listet opp en del unntak fra denne hovedregelen. Unntaket gjelder blant annet for utsalgssteder som selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvm. Videre gjelder unntaket for bensinstasjoner med en samlet salgsflate som ikke overstiger 150 kvm og for utsalgssteder som selger blomster, planter og hageartikler.

Butikker kan ha åpent like lenge som ved en vanlig arbeidsdag, men følger som regel samme åpningstider som på lørdager.

Salg av alkohol

Hva med alkoholen min da? Ja, har du ikke kjøpt det du trenger for noen dager med fri innen ettermiddagen på onsdag så kan du skylde deg selv. Men det selges alkohol på onsdag også.

Når det gjelder øl, rusbrus etc med en volumprosent under 4,7% så gjelder III. Salg av alkoholholdig drikk gruppe 1. §3-7:

Salg og utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 1 kan skje fra kl. 08.00 til kl. 18.00. På dager før søn- og helligdager skal salget opphøre kl. 15.00. Dette gjelder ikke dagen før Kristi Himmelfartsdag.

Når det gjelder salg fra Vinmonopolet så gjelder II. Salg av alkoholholdig drikk gruppe 2 og 3. §3-4:

Salg fra AS Vinmonopolets utsalg kan skje fra kl. 08.30 til kl. 18.00. På dagen før søn- og helligdager skal salget opphøre kl. 15.00.

Forbehold

Det kan tenkes at jeg har tolket loven på feil eller at det finnes unntak i andre paragrafer. Så før du viser dette innlegget til sjefen din og krever fri til å kjøpe alkohol så tar jeg forbehold for feil. Sitatene jeg har brukt er også uttrekk fra lovverket. Så les gjerne hele sulamitten om du ønsker. Finner du feil så legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under.

Sjansen for at du leser dette innlegget i nærhet av påske er stor, derfor benytter jeg anledningen til å ønske deg en riktig god påske!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s