Flash for cash – en ny type forsikringssvindel

I dag skriver DinSide om en «ny» type forsikringssvindel: flash for cash, en ny type forsikringssvindel. Svindelen går ut på at noen blinker med lysene for å slippe frem møtende biler, for så å kollidere inn i dem. Så kreves det oppgjør for skaden.

Det som i første omgang kan se ut som en hyggelig gest fra en medtrafikant, viser seg altså å være utspekulert forsikringssvindel.

BilulykkeFoto: cygnus921 via Flickr. Man har jo normalt vikeplikt fra høyre og skal ikke krysse motgående kjørefelt.

For den som blir utsatt for svindelen så er det vanskelig å bevise at man ble blinket til og man sitter i saksa. Men klarer man å bevise at svindleren har sluppet en frem for så å kollidere med vilje så stiller saken seg anderledes. For konsekvensene av forsikringssvindel er alvolig. Blir man tatt i løgn får man ikke noe forsikringsoppgjør, man blir utestengt fra forsikringsselskapet og politianmeldt.

En måte å bevise sin uskyld på er vitne(r). Noe som kan tilsynelatende virke enkelt i rushtrafikken. Men det bør man ikke basere seg på. Men en ting som er vanskelig å slå er video. Film av hendelsen og svindlerens handling.

De fleste av oss har vel sett samlinger på Youtube av ulykkesvideoer. I enkelte land er det mer og mer vanlig med videokamera som filmer kjøreturen, nettopp for å kunne bevise sin uskyld i ulykker. Det finnes en hel industri som driver med spesielle kameraer for bil. De mest avanserte duger godt i mørket, har GPS, bluetooth, etc etc.

Frontrutekamera / dashcam
Eksempel på frontrutekamera: Quintezz HD Dashcam

Det er leit at vi i Norge går mot en slik trend, at vi alltid må filme våre kjøreturer. Datatilsynet har gjort seg noen tanker om nettopp frontrutekamera og skrevet kort om det på sine nettsider.

Skulle du ta steget og kjøpe deg et kamera for bilen så finnes det mye å velge mellom. Et raskt søk på Dealextreme og eBay så fant jeg kameraer helt nede i 140,- inkl. frakt. Man får ofte det man betaler for, uten at jeg har nevnt noe om kvalitet på de rimeligste kameraene.

Et tips fra meg er å følge med på Youtube-kanalen til Techmoan. Han har tatt for seg en rekke ulike frontrutekameraer.

Så blir det kanskje slik da, at vi i Norge må filme hver eneste centimeter vi kjører med bil. Det er i grunn trist at vi ikke kan stole på medtrafikanter.

Advertisements