Sett stupetårnet på sokkel

Badeanlegg Koigen

Så var det det beryktede stupetårnet igjen da. Ikke nok med at lokalavisa setter politikerne til veggs, men nå blir vi (Hamar kommune) latterliggjort i beste sendetid i Norsk rikskringkasting sin fjernsynssending. Et stupetårn som for noen år siden skulle koste 1,5 millioner er nå antatt å koste så mye som 29 millioner kroner. Hamars politikere har stoppet byggingen. Det passer jo fint nå som snøen daler og det er kaldt i vannet.

Så langt har det gått med nesten 15 millioner kroner og prosjektet er ikke ferdig. Nå står stupetårnet i ly et lite steinkast unna Koigen. Ingen vet hvordan dette kommer til å gå. Hvor mange skattekroner unna ferdigstillelse er man? Jeg tror det finnes to «rimelige» løsninger for å bli ferdig med denne fadesen.

Løsning 1 – sokkel

Opprinnelig (og slik planen er i dag) så skal stupetårnet flyte i Mjøsa. Et av problemene som entreprenøren har hatt er å få festet stupetårnet tilstrekkelig. For selv om Mjøsa er en innsjø så kan det faktisk blåse opp fra sør og sør-vest. Noen enhver Hamarsing vet før de bygger et stupetårn. Men det er ikke sikkert at de involverte i prosjektet er fra Hamar. I tillegg så skal stupetårnet følge vannstanden i Mjøsa. Denne vannstanden kan skille så mye som 6 meter ved laveste vannstand og ved vårflommen.

Mitt forslag er å utnytte vinteren og våren når det ikke er noe vann utenfor Koigen til å støpe en sokkel som man kan sette stupetårnet oppå. Fest stupetårnet til denne sokkelen. Man har gjort det for andre stupetårn og man kan vel si at en del oljeinstallasjoner står fast på havbunnen. Så dette bør la seg gjøre.

Ved å feste stupetårnet så får man ikke 5 meter ned til vannet til en hver tid. Men når vårflommen er på sitt høyeste så er vannet så kaldt at 2,5 meter fra brettet og ned til vannskorpa ikke er noe problem. De som velger å stupe de 9 meterne om vinteren og ned i steinura har fra før et problem (kommune har ikke bruk 15 millioner på deres helse).

Så ved å feste stupetårnet til en sokkel på bunnen av Mjøskanten er nok det rimeligste alternativet for å få prosjektet ferdig.

Løsning 2 – dynamitt

NRK har en programserie som heter Ikke gjør dette hjemme. De har en forkjærlighet for sprengstoff og kan nok være behjelpelig med å få stupetårnet til å forsvinne fra dagslys. I tillegg så er det svært få som har et stupetårn til 15 millioner hjemme, så et slik innslag på riksdekkende fjernsyn vil nok ikke sette gale idéer i hodet på folk.

 

Advertisements