Trådløs kontroll og monitor av digitalt speilreflekskamera

Å kontrollere og se hva et digitalt speilreflekskamera ser kan koste nærmere en formue om man skal kjøpe nødvendig utstyr av originalt merke. For en profesjonell fotograf så er nok det å foretrekke. Men for alle oss andre så finnes det altså en langt rimeligere løsning. I dette innlegget skal jeg gå igjennom et godt alternativ.

Målet er å trådløst kunne se hva kameraet ser og kontrollere kameraet (som f.eks. ta et bilde).

Merk: Oppskriften vil ikke passe alle kameraer og/eller mobiltelefoner/nettbrett. Sørg for at du sjekker dette før du går inn til innkjøp av programvare og utstyr. En liste over utstyr som passer finnes her. Du må ha Canon og Android. De aller fleste nyere EOS-kameraer fra Q3 i 2006 vil kunne brukes.

I dette eksempelet har jeg kjøpt utstyr i en norsk nettbutikk for ca 400,- + frakt. Kamera, USB-kabel og mobiltelefon hadde jeg fra før. I tillegg kom prisen på en APP til mobiltelefonen: 45,-. Så tar man med frakten og runder av oppover så koster opplegget under 500,-.

I korte trekk …

… så skal vi gjøre følgende:

  • Skru på og koble oss til router
  • Laste ned og installere ny firmware til router
  • Koble router til kamera
  • Ta bilder trådløst via mobil eller nettbrett med egen APP

Dette trenger vi

Hardware

At utstyr trenger vi

  • Digitalt speilreflekskamera
  • TP-LINK TL-MR3040
  • USB-kabel (som du antageligvis var med kameraet ditt)
  • Mobiltelefon eller nettbrett med Android

I mitt tilfelle har jeg et Canon EOS 7D, samme USB-kabel som jeg normalt bruker mellom kamera og datamaskinen min. Som mobiltelefon har jeg en LG Nexus 5.

Programvare

Man trenger en APP til mobiltelefonen som heter DSLR Controller. Denne koster i skrivende stund ca. NOK 45,-

TP-LINK TL-MR3040

TL-MR3040

MR3040 er en liten trådløs router med mange muligheter. Jeg skal ikke gå igjennom alle de i dette blogginnlegget. Det får du heller lese om på TP-LINK sin produktside for TL-MR3040. Er du mye ute og reiser så er dette en router jeg vil anbefale deg å sjekke ut uansett.

Forbredelser

Bak batteriet til MR3040 finner du et nr som angir hvilken versjon den har. Det finnes i skrivende stund versjon 1 og versjon 2 (det kan stå f.eks. 1.6, dvs. at det er versjon 1, mens 2.2 = versjon 2).

Slik finner du versjonsnummer på TP-LINK sin produkter.

Last ned ny firmware til MR3040 fra DSLR Controllers nettside:

Merk: Når du bytter ut den opprinnelige firmwaren i MR3040 så vil den ikke lenger ha de samme funksjonene som den opprinnelig hadde når du kjøpte den. Den kan ikke lenger bruke den til det den opprinnelig var laget for.

Man kan bytte tilbake til den opprinnelige firmwaren (den finner du på TP-LINK sin nettside). Men det er flere som har hatt problemer med dette.

Bytt ut firmware

Skru på MR3040 og vent til indikatoren for trådløst nettverk lyser. Søk opp det trådløse nettverket med din datamaskin og koble deg til.

Du få spørsmål om passord, dette står skrevet på baksiden av MR3040 bak batterilokket og på oversiden av batteriet.

Har du problemer med å koble deg til trådløst så kan du bruke vanlig nettverkskabel mellom datamaskinen og MR3040. En slik kabel følger med i pakken.

Når du er koblet til så åpne nettleseren din og gå til følgende adresse 192.168.0.1. Brukernavn og passord for å logge inn er admin / admin.

Du vil nå være logget inn på MR3040. Til venstre er det en meny, gå til System Tools >Firmware Upgrade.

mr3040-meny
Meny MR3040

Velg så den nye firmwaren du nettopp lastet ned og start oppdateringen. Du vil nå kunne følge med på en indikator som viser fremdriften i opplasting og oppgraderingen. Til slutt vil MR3040 starte på nytt.

mr3040-reboot

Koble til kameraet

Du trenger nå en USB-kabel som du kobler til USB-kontakten på kameraet ditt og i den «vanlige» USB-kontakten på MR3040. Skru på kameraet.

Start APP-en

Enten du bruker nettbrett eller mobiltelefon så må du nå søke opp det trådløse nettverket til MR3040. Det heter «DSLRcontroller» og passordet er «dslrcontroller».

Start så APP-en DSLR Controller. APP-en vil nå søke etter kameraet ditt og når det er funnet vil du se det samme som kameraet og man kan ta bilde.

Screenshot (06_34PM, feb. 01, 2014)
Skjermbilde DSLR Controller

Video

Her er en video som går igjennom de overnevnte stegene

Fraskrivelse

Dette innlegget er skrevet basert på egen erfaring med mitt eget utstyr. Jeg kan ikke garantere at denne metoden vil fungere i alle mulige varianter av utstyr og/eller programvare. Ved å endre på programvare i enheten så mister du høyst sannsynlig garantien på produktet. Du tar egen risiko ved  å koble til tredjeparts utstyr til ditt kamera.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s